Skaffa en hemmafru

En gång i tiden var hemmafru yrket för kvinnor, men moderna vindar har blåst bort den rollen och kvinnor idag behöver inte fastna i det ekonomiska och statusmässiga underläget det ”yrken” gav längre.

Men visst hade det varit rätt fiffigt med en hemmafru (oavsett kön)

Maten är klar när du kommer hem. Städningen ordnas medans du är på jobbet. Rena kläder liksom bara dyker upp i garderoben. Barnen tas om hand om. Visst låter det rätt skönt.

Det går att styra sitt liv så att man når, eller i alla fall kommer nära, det livet. Varför inte äta lunch ute varje dag? Så slipper du tänka matlåda och allt det där. Visst är det dyrare än att laga själv, men en källa till möjlig stress försvinner. Ta en macka eller banan när du kommer hem istället. Vi äter för mycket ändå idag.

Och tänk på robotdammsugarna som verkligen är ett stycke framtiden som hux flux finns hos närmaste elektronikvaruhus. Det var det kanske inte så många som gissade skulle finnas, säg 1987. De är inte perfekta, vissa hörn och vrår kommer de inte åt än. Men du behöver dammsuga mindre i alla fall.

Och tvättmaskiner känns nästan som de är på väg att bli en del av ett standardhem. De senaste hyresrätterna jag har haft har i alla fall haft tvättmaskiner. Tänk vilken lyx det är att slippa boka tider i tvättstugan och springa upp och ner för trapporna med tvätt. Och för dig som vill ha strukna skjortor på jobbet så är det faktiskt inte så dyrt med att tvätta och stryka skjortor på ett tvätteri.

Dagis är en självklarhet idag, men det har vi nog glömt att uppskatta. Förr (låter definitionen av förr vara osagt) behövde någon i familjen kallas in för att passa telningarna.

Och att gå och handla? Det behövs inte det heller. För knappt 100 kr så levererar de flesta större matvarukedjorna livsmedel till din ytterdörr.

För den som vill betala lite med för sig går de flesta tjänsterna som nämnts ovan att höja till en ytterligare nivå.

Såklart finns det ett visst snobberi i detta. Pengar kan lösa många (om inte alla) vardagsbestyr. Men det var inte meningen med den här texten.

Vi är dåliga på att uppskatta det vi har, och att konsumera det som faktiskt gör oss glada. Tänker vi på hur bra det är att dagis finns? Att någon förälder eller familjemedlem inte behöver avstå en heltidsinkomst? Att för knappt 100 kr kan ett stressigt moment för småbarnsfamiljen undanröjas genom att beställa maten hem till dörren?

Var glad åt det som livet ger som Baloo skulle sagt

Goda råd om skärmar

Ett bra s.k. rant ska man inte låta går förlorat. Dagens tips är ett inlägg på bloggen Cornucopia om skärmtid.

Skärmtid – dagens jazzmusik, serietidningar, videovåld, rollspel – gå direkt på dator istället för leksaker – Cornucopia?

Många bra och handfasta tips. Och visst är det lätt att glömma att t.ex Gameboy och samlarkort också var undergången som ungdomen var på väg in i.

Med rätt teknisk uppfostran borde barn idag kunna nå en enorm bildning som förr bara varit förunnad samhällets förnämaste. Jag vill minnas (tror jag) att Göthe blev undervisad i flera språk som lite pojke, men en sådan intensiv språkundervisning kräver en förmögen far. Idag kan Youtube och det enorma utbudet av språkpoddar och hemsidor förmodligen ta dig lika långt som unge Göthe och längre. Men det kräver dock en disciplinerad förälder.

Det var bättre förr: Debatter

Förnuftet och förståndet brukar vinna när någon säger Det var bättre förr men inte alltid. Efter Joe Biden och Donald Trump gav sig in i den retoriska boxningsringen nyligen kände nog många att inte så många klokskaper yttrades, i synnerhet inte från den röda ringhörnan.

Ifall man vill se hur det gick till i fornstora dar’ finns Youtube:

Här är den första debatten mellan Kennedy och Nixon som hölls 1960. Förfallet från då till nu är knäckande att beskåda. Debatter mellan presidentkandidater var definitivt bättre förr!

Del två

Del tre

Del fyra