Inneboende – den öppna planlösningens offer

Jag är ingen anhängare av den öppna planlösningen som tyvärr är mode. Matos och slammer från kastruller skall inneslutas med fyra väggar och en dörr. Att kalla mig gammaldags tar jag som en komplimang.

Konspirationskritikern i mig säger att den öppna planlösningen, utan skiljning mellan kök och boyta, är ett hittepå från byggbranschen som kan spara pengar genom att kunna bygga färre väggar. Ett rum med vardagsrum och kök i ett ser också stort ut och man kan luras att bostaden är större än vad den egentligen är. Kanske för att kompensera för att du nu måste byggas otroligt stora badrum.

Men förutom att du aldrig kan gömma dig undan din ostädade diskbänk i en bostad med öppen planlösning så finns det ett annat problem. Om du skulle vilja ha en inneboende? Var skulle den personen bo?

Det som skulle kunna vara små tre- och fyrarummare är istället stora ljusa och fräscha tvåor med ”access” utan ordentlig hall. Ett fantastiskt slöseri av boyta och förmodligen ett utfall av den s.k. wealth effect, d.v.s. att folk känner sig rika och inte behöver tänka på att vara ekonomiska.

Att hyra ut en vrå för ett par tusenlappar i månaden till en student, någon som precis flyttat till stan eller blivit utslängd av sin nu förde detta partner är en bra extra inkomst och ett billigt boende för den som letar efter något billigt.

Generationen utan hobbies

I framtiden spår jag att färre personer kommer utöva någon sorts fritidsaktivitet eller hobby. Att spela gitarr, virka, träsnide, släktforskning, luftgevär, ridning etc etc kommer bli ovanligare. Inte p.g.a. att barnkullarna blir mindre eller att det är för dyrt att köpa nödvändiga redskap utan för att det finns något roligare att göra, nämligen att stirra på sin telefon.

Det tar lång tid att bli skicklig på att utöva något och på vägen det kan både vara tråkigt och kantad med motgångar. Gitarrackord får man ta många gånger innan det blir rätt. Att ta sig till och från ett stall även när vädret är riktigt kasst och hästarna är på dåligt humör kräver lite disciplin.

Men en smartphone med färgglada appar kräver väldigt lite utav dig och ger alltid allt för din skull. Instegströskeln är låg om den ens finns och innehållet oändligt.

Men att passivt använda teknik som förströelse ger dig inte några förvärvade färdigheter eller en chans till att utmana dig själv med över väldigt lång tid. Jag är helt säker på att konstsim t.ex. kommer överleva appen TikTok med många år.