True crime mot konspiration

Två moderniteter är True crime genren och konspirationsteorier. Två på inget sätt nya saker men ändå ofta i rampljuset. Mängden True Crime podcasts som finns att lyssna på är stor och samtidigt flockas mediekonsumenter kring dem populäraste konspirationsteorierna.

Det är lustigt att dessa två genres är populära samtidigt eftersom den ena borde ta död på den andre. True crime gräver ner sig i detaljer, vänder och vrider på bevisen och tar god tid på sig. Serien Serial är ett bra exempel. I utredningen som lyssnarna får följa med på har ordningsmakten och serieskaparna verkligen inte låtit det minsta dammkorn undgå närmare granskning.

Man kan invända att sådant skärskådande bara leder till att allt för mycket fokus läggs på små detaljer medan helheten går förlorad i bruset. Men man ska ändå glädjas åt att tråkiga detaljer lyfts bra och inga besluts tas i bara farten.


En av de mest kända konspirationskällorna är mordet på John F Kennedy. Många har sett bilderna från dådet och säkert hört någon av teorierna. Var det CIA? Eller Ku Klux Klan? Eller maffian? Listan kan göras lång och mängden mystiska omständigheter är iögonfallande.

Nedan finns en länk till det första avsnittet av sju från en historiepod som avhandlar just Kennedymordet. Tar man sig tid och lyssnar igenom alla avsnitt (ca 45 minuter per avsnitt) kommer man lära sig massor om den ödesdigra novemberdagen 1963. Poliskåren i Dallas och FBI gjorde verkligen en stark insats efter mordet. Återigen är verkligheten är tråkigare än dikten. Plötsligt låter alla konspirationsteorier kring mordet som ljug på fyllan.

I serien Berglins som ibland finns i Svenska Dagbladet finns det en tecknad scen där en politiker (eller annan offentlig person) blir presenterad lite obekväma fakta. Men den lilla tecknade figuren tar det med ro och svarar något i stil med ”Skriv en tjock bok om det, där kommer ingen leta”.

Ack så sant det verkar vara. Warrenkommissionen, gruppen som fick uppdraget att avsluta historien om Kennedymordet, producerade till sist en rapport som i sin helhet omfattar 16 000 sidor. Om inte det är en tjock bok är inget det.

En dikt om hundar

Den store poeten Lord Byron hade en hund som var honom väldigt kär. När hans fyrbenta vän gav sig av till den andra sidan av ängen skrev Byron den här fantastiskt vackra dikten som pryder hundens grav

Near this Spot

are deposited the Remains of one

who possessed Beauty without Vanity,

Strength without Insolence,

Courage without Ferosity,

and all the virtues of Man without his Vices

This praise, which would be unmeaning Flattery

if inscribed over human Ashes,

is but a just tribute to the Memory of

Boatswain, a Dog

who was born in Newfoundland May 1803

and died at Newstead November 18th 1808.

Botswain uttalas för övrigt som Bossun.

På Wikipedia kan man läsa mer om Byron och Botswain. [länk]

Byrons hund var av rasen Landseer som delar namn med den Brittiske målaren och konstnären Edwin Landseer. Han gjorde många vackra hundbilder. Bland annat den här: The Old Sheperd’s Chief Mourner.

Konsten att känna igen en låttext

På Ditt och Datt redaktionen är På Spåret tv-programmet som vördas mest. Allmänbildning och reseinspiration i samma paket. Ifall någon inte sett programmet, det borde inte vara många med tanke på tittarstatistiken, så utmanas deltagarna av ledtrådar till, och frågor om, resmål. Dessutom bjuds det på två musikfrågor där deltagarna ofta ska hitta namnet på eller artisten bakom en viss låt.

Dagens framtidsspaning är att det momentet i tävlingen mer och mer kommer handla om att känna igen en melodi istället och para ihop melodin med rätt artist.

Orsaken heter Spotify. Det hissnande utbudet av musik gör att man sällan kommer tillbaka till samma stycke två gånger. Spotify har även en funktion som gör att tjänsten fortsätter spela vidare med liknande musik när just den där låten du började lyssna på har tagit slut.

Repetition är grunden till att minnas något och CD albumets begränsade längd gör det till en bra minnesövning. Låt si kommer efter låt så och så vidare. Ett album har också en bild (och kanske ett häfte med tryckta texter) som hjälper hjärnan att koppla ihop en melodi med en omslagsbild. Alla minnesassociationer är bra minnesassociationer .

Gör ditt minne en tjänst och gå till en skivaffär oftare. Om du har planer på att bli mästare i På Spåret kommer du har stor behållning av det.

Ett tåg kommer lastat med tryckta låttexter

Hur man sållar information

I ett bibliotek finns det fruktansvärt många böcker. Summan av sidorna blir nog för regelbundet läsande i flera mansåldrar. Hur ska man bestämma sig för vad man vill läsa? Här kommer mitt tips:

Gå till hyllan med reserverade böcker. Här finns ett stort men ändå hanterbart urval böcker i alla tänkbara genres. Se efter vad som ser intressant ut och välj en eller ett par titlar, gå sedan till närmaste datorkiosk och reservera den titeln. Är det inte nysläppta titlar eller som nämnts i media eller skrifter som alltid är aktuella är du oftast den enda i kön. Inom ett par veckor får du ett mail om att din bok är redo att hämtas.

Repetera nu utgallringsprocessen från stycken ovan när du är på biblioteket och hämtar din egna reserverade bok. Se till att säga hej om det står någon annan där och väljer det bästa av vad andra redan valt.

Lagom orealistiska förebilder

Nu ska jag komma med en idé som kanske (förmodligen inte) blir verklighet någon dag. Hade inte personliga AI influerare varit en käck idé?

Finns det inte redan influerare som går till jobbet och sliter hårt vare dag? Jo, men problemet med dem är för bra. Någon mer lagom behövs. Unga idag sitter i en svår sits när de bombarderas med perfekta bilder från folks perfekta liv. Känslor av otillräcklighet och fattigdom kommer som ett meddelande på Instagram (som ett brev på posten låter bättre, eller hur?).

En AI skulle kunna skapa en grupp låtsaspersoner, i praktiken nästan oändligt många, skapa influerare som levde ett liv som var lite sämre än ditt. Istället för regelbundna resebilder från Bali och andra soldränkta platser genereras några bilder från ett ställe som är billigare att resa till än där du var sist. Matbilder kommer från restauranger (den genererade bakgrunden i alla fall) som är lite billigare och mindre kända än där du var sist? Dina AI vänner åker skidor Sälen, du åker skidor i Alperna. Egopoäng till dig. Och så klart har din AI vän inte lika bra hy som du och köper billigare smink.

Den psykiska hälsan ibland unga skulle kanske öka markant när intrycken från nätet är lite sämre än dem du upplever själv och skulle (som bonus) göra nätet mindre lockande att hänga på. Blir det kanske så att myndigheterna ser till att lagstifta fram det här själva. MyndigAI (uttalas myndiga-i):

Den statliga AIn som genererar legioner av influerare som lever ganska grå trista liv.

Fler kontaktpunkter behövs

Ensamhet sägs vara ett stort problem i det moderna samhället. Människor har inga nära vänner och ingen att knyta sig an till. Den av polisen tidigare kända förbrytaren sociala medier pekas ofta ut som möjlig orsak.

Men en annan sak som också kan vara en bov i dramat är att antalet möjliga sociala interaktioner minskar i och med automatisering och digitalisering. Bestämmer man maten till sin ytterdörr med ett matbud finns det ingen kassör eller kassörska att säga Hej till (kanske ett osvenskt beteende) eller i alla fall få ögonkontakt med. Att många filmer släpps direkt till strömningstjänster, och TV-seriens upphöjning till primär bildkonstform för att du aldrig behöver prata med expediten i biografkassan. Visst är den bekvämt att inte behöva lämna den sköna soffan i hemmets lugna vrå, men att kämpa sig mellan raderna biosalong är också en social aktivitet och en övning i att visa hänsyn.

De flesta varor går beställa hem och har du tur finns det uthämtningsfack nära där du bor. Smidigt och tidsbesparande men ett stulen möjlighet att säga Hej och ge de där magiska fyra sista siffrorna i kollinumret till personen i paketutlämningen.

I en svunnen tid (typ 2011) minns jag att det fanns en bemannad resebutik på Lunds station där man kunde köpa biljetter över disk. Den butiken blev ersatt av en automat (och ett Espresso House) som i sin tur blev ersatt av en app.

Hemarbete är skönt, men faktum är att din arbetsplats förmodligen är de flesta personers största sociala arena, även om du gillar dina kollegor eller ej. Kanske är de elaka mellancheferna som tvingar in sina underordnade till kontoret igen kanske bara måna om de anställdes psykiska välmående (troligen inte). Arbetar du hemifrån behöver du inte heller ta dig till jobbet och behöver inte försöka vara respektfull mot dina medresenärer och medtrafikanter. Alla som suttit på en buss i Sverige vet att det inte direkt är livlig debatt ombord, men en vänlig blick mot personen bredvid dig på sätet, ett ”är det ledigt här” och ett ”tack” till busschauffören kanske smiter ur dig.

Så känner du dig ensam? Bli en bakåtsträvare. Gå och handla i person, åk kollektivt, bli chefens favorit genom att vara på kontoret 100% och hämta ut dina tågbiljetter på Pressbyrån. Det hjälper kanske.

Heltal i naturen

Man ska sova åtta timmar varje natt sägs det. Det är viktigt med sömn, vi vet alla hur enormt slö och trög man kan bli om John Blund inte gör sitt jobb.

Men om någon känner sig illa till mods över att bara ha fått sju timmar och elva minuters sömns, eller om man lyckats slumra hela nio timmar, så ska man komma ihåg att heltal är ovanliga i vetenskapen.

Boltzmans konstant är t.ex.1.380649×10−23 J/K

Eulers tal, e, är ca 2,7182

Pi är 3,14 och en sjuhelsiskes massa decimaler.

Det är näppeligen så att miljoner år av evolution till sist, lagom till i nådens år 2024, gjorde att alla vuxna människor blir bäst utvilade av precis 8,000000 timmars sömn. Sov lagom mycket istället. Lagom är som bekant bäst.




We didn’t start the fire

Som nästa del i inläggen på temat Se det positiva så handlar dagens inlägg om Billy Joels We didn’t start the fire.

Nedan finns en musikvideo inbäddad för den som inte vet vad det är för låt det handlar om.

Hur som helst så går ett stycke av låttexten så här:

Birth control, Ho Chi Minh, Richard Nixon back again
Moonshot, Woodstock, Watergate, punk rock
Begin, Reagan, Palestine, terror on the airline
Ayatollah’s in Iran, Russians in Afghanistan

”Wheel of Fortune”, Sally Ride, heavy metal suicide
Foreign debts, homeless vets, AIDS, crack, Bernie Goetz
Hypodermics on the shore, China’s under martial law
Rock and roller, cola wars, I can’t take it anymore

We didn’t start the fire
It was always burning, since the world’s been turning
We didn’t start the fire
But when we are gone
It will still burn on, and on, and on, and on, and on, and on, and on, and on

We didn’t start the fire.

Hela låten är axplock av olika nyheter och händelser som varvas med It was always burning, since the world’s been turning. Budskapet är att dåliga saker alltid har hänt och det finns ingen enskild botten på tidslinjen. Vissa ord i texten känns igen. Palestina, Russians in Afghanistan (nästan), Nixon Back again (fast byt ut Nixon mot en viss annan person). Allt upprepar sig.
Trots det kan man ändå glädja sig åt att en ny och yngre lyssnare kanske undrar om AIDS verkligen är katastrof med dagens mått mätt. Där här vår civilisation lyckts hålla emot och kämpa. Hemmalösa veteraner? Vad är det? P-piller?

Inget är så dåligt som det verkar med det blir bättre ändå.