Den kokta grodan är en apolog (sedelärande berättelse, ofta innehållande djur) om hur små förändringar över tid kan leda till katastrof senare. Den används ofta i samband med att förklara klimatförändringar. En tiondels grad hit eller dit per år märks inte, men över ett sekel blir det en stor ändring med förödande följder.
Den stackars grodan (som förmodligen är kokt sedan länge) används för ofta som en negativ metafor. Man kan vända på berättelsen också och använda den som en påminnelse av att saker och ting blir ofta bättre. Ta en idrottare som exempel. Han eller hon tränar regelbundet och äter riktig mat under flera år och når till sist elitnivå. Men då kommer knäskadan som aldrig riktigt läker ordentligt. Vår atlet för nöja sig med att vara en medelmåtta. En medelmåtta ibland andra elitidrottare i alla fall. Men fram till skadan, eller tills vattnet blev för varm i kastrullen, så har exemplets idrottare fått en kropp som skulle göra andra gröna av avund och en fysisk form som slår 99 procent av andras.
Man kan också använda grodan för att beskriva ekonomisk utveckling. Flera år av små löneökningar och idogt amorterande kan ge en person en väldigt bra ekonomisk situation. Plötsligt kan man unna sig tre semestrar istället för två. Eller så lyxar man till det med en högre klass på flyget. Men så kommer räntehöjningen och det blir mindre kvar i plånboken. Grodan är kokt. Man får återgå till lite mer sparsamt resande på semestern. Plötsligt är vardagen grå och trist och alla de bra åren bortglömda. Att telefonen i fickan är dubbelt så bra som den man hade för fem år sedan, och att den nya robotdammsugaren tar hand om mycket av hushållsarbetet tänker man inte på.
Tänk på att det är många saker som faktiskt blir bättre hela tiden. Grodan är inte kokt, men njuter istället av att vattnet blir behagligare i jacuzzin.