Akira Toriyama, 1955-2024

När jag var yngre hade jag en uppsättning Dragon Ball serieböcker som lästes många gånger. Det var tråkigt att få nyheten att Dragon ball skaparen gått bort den första mars i år. Beskedet nådde dock inte världens för ens nu en vecka senare.

I Europa är Akria Toriyama förmodligen mest känd som upphovsman till mangan Dragon Ball, historien om pojken Son Goku som ger sig upp på ett äventyr för att hitta de sju drakkulorna. Det sägs att den som gör det kan få en önskan uppfylld, vad det än är.

För mig, och säkert många i min generation, var Dragon Ball vägen till manga, anime och Japansk kultur i stort. Ett intresse som hållit sig kvar genom åren.


Dragon Ball är en manga i den s.k. Shōnen genren som primärt riktar sig till pojkar. Men tack vara Toriyama och hans teckningar lärde jag mig att manga och anime inte är något som ungdomar håller på med. Att Studio Ghiblis filmer och modernare verk som Your Name har en publik i Sverige och Europa (och förmodligen fler ställen) har nog Akira Toriyama till stor del hjälpt till med.

Förutom att skapa Dragon Ball och Doktor Slump (som aldrig riktigt nådde Sverige) och medverkat i flera andra titlar så var Akira Toriyama en stor förebild och idol för serietecknarna Masashi Kishimoto och Eiichiro Oda. Två personer som som när de själva växte upp skapade de internationella succéerna Naruto och One Piece.

Akira Toriyama blev 68 år gammal.

Son Goku och Bulma Bild: Bird Studio/Shueisha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *