Appeal to nature

Appeal to nature, vädjan till naturen, är en retorisk taktik eller argument där något framhålls som bra för att det är naturligt och vice versa dåligt för att det är onaturligt.

Sedan ett tag tillbaka är det tydligen förlossningar som fått sig en injektion av naturalism och en önskan av att återgå till det enkla. I Sverige har Rachel Bråthén / Yoga girl gjort sig till en förespråkare av hemmafödslar. Hon ska ”inte ska behandla den här graviditeten som en medicinsk sak”. Citat från Aftonbladet

Vad blir det nästa gång? För ännu längre tillbaka i tiden var det ”Wild swimming” som var i ropet. Därför har wild swimming blivit ett fenomen – DN

Och innan det vill redaktionen dra sig till minnes att det var s.k. ”funktionell träning” som var det man måste hålla på med. Trädklättring och att gå i nästan strumpliknande skor var hett då.

Ditt och Datt ska hålla utkik efter nästa trend och rapportera åter när den dyker upp runt hörnet. Och när skribenten själv hamnar i ett situation där naturen åberopas som argument brukar han svara med en fråga: Tandborstning är inte naturligt det heller, borde man inte sluta med det?

Vackert, men inte alltid bäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *