Varför gör inte teknologin oss mer produktiva?

Det är inlägget lånar skamlöst sin titel från en artikel från BBC med samma namn (men översatt till svenska)

BBC – Why is technology not making us more productive

Men skribenten tycker att BBCs journalist inte träffar rätt i frågan förren allra sist i artikeln:

… there is a growing divergence between those that can use the technology well and those that can’t.

It seems to be that if you have highly-skilled people, you have a lot of data and you know how to use the sophisticated software, and you can change your processes, so that people can use the information, your productivity is going through the roof.

Om du ska kunna påverka din produktivitet måste du ha möjlighet att påverka hur du jobbar, eller i alla fall ha en chef som har möjlighet att påverka hur du ska jobba.

Låt oss börja med kontoristen, den urbana medelklassens rollfigur i samhället. Han har en dator, tangentbord och skrivbord och allt det där. Det finns flera sätt att öka kontoristens produktivitet, men som citatet ovan säger så vet vår kontorist nog inte hur man gör för att få ut mer av dagen.

Har din dator Windows som operativsystem kan du enkelt se till att programmen du oftast använder startar automatisk vid uppstart. Och man behöver inte ens stänga av sin dator, allt kan vara precis där du lämnade det igår. Det går också smidigt att dela program mellan olika delar av din skärm så att man fånga flera program i synfältet. Behöver man ännu mer saker att titta på så be om en extra skärm.

Det finns ett program som heter auto hot key som kan göra underverk för dig som ofta gör samma sak om och om igen. Klickar du i samma fyra knappar för att göra uppgift X? Gör det till ett tryck istället.

Visste du att OneNote kan lägga sig som en marginal till höger på din skärm? Perfekt för att ta anteckningar under lagens gång.

Se till att ha ordning på dina mappar. Det går att lägga till massor av mappar till en lista med dina favoriter. Var inte rädd för att göra den listan lång, två klick (ett för att öppna utforskaren, ett för att välja rätt mapp) går mycket snabbare än att klick för klick navigera sig genom en mappstruktur.

I Windows 10 (och de flesta andra operativsystem) kan en användare göra flera virtuella skrivbord. Du kan ha din mail och kalender sida vid sida på ett skrivbord. Se även till att nåla fast filer du ofta använder till startmenyer o dyl så att du snabbt hittar dem.

Lugn och ro i ett stökigt kontorslandskap köps för ett överkomligt pris genom att skaffa ett par brusreducerande hörlurar, och en stor termoskaffekopp sparar säkert in en eller två promenader till kaffemaskinen per dag.

Jobbar du hemifrån regelbundet? Använd lite av tiden du skulle lagt på att pendla på att jobba istället. Säg att din arbetsplats tillåter två dagar hemmavid i veckan och du har 30 minuters restid till jobbet. Jobba en timme extra en dag du är hemma, alltså nio timmar istället för åtta. Nu har du, utan att lägga en sekund mer av din ”frivilliga fritid”, höjt din produktivitet med 2,5 % ((41/40 -1) * 100). Trots det har du ändå en timme extra per arbetsvecka att göra något roligt på.

Och se till att lägga bort telefonen, den har en ringsignal så att du hör när den ber om din uppmärksamhet utan att ha den inom syn- och räckhåll. Lägg även en stund på att ställa in olika profiler så att du bara kan nås av t.ex. kollegor, barn och fru på kontorstid. WhatsApp och Messenger kan vänta till hemgången.

Det går alltså att bygga en mycket smidigare arbetsgång och öka sin produktivitet, men precis som citatet i början av inlägget så måste man söka produktivitet själv eller ge den möjligheten till anställda.

Men förutom vad man kan göra själv så får man göra sig uppmärksam på vad som gjorts enklare runtomkring. En vanlig syn i mataffärer är självbetjäningskassor som ofta bevakas av eller eller två (eller inga) expediter. En enorm produktivitetshöjning per expedit. Och tänk bara på sekunderna som sparas genom alla kortbetalningar som görs. Ett snabbt svep istället för att räkna upp en två tre hundra och tjugor och en två tre kronor. Mäts ens det? Butiksbiträdet blir inte produktivare, men du kommer vidare i livet snabbare (tid du kan lägga på annat).

Exemplen kan säkert göras fler. När var någon på banken sist? Eller gick till ett postkontor för att hämta ett paket som befann sig i en helt annan byggnad än den där mataffären som du ändå måste besöka regelbundet. Har ni förresten provat att beställa färdigpackad matpåsar? Där sparar man också en stund.

Samhället står också själv i vägen för somliga produktivitetsökningar. Höj hastighetsgränsen för lastfordon så blir det mer fart i den sektorn. Vill man göra miljön en tjänst samtidigt så inför separata hastighetsgränser för el- och fossildrivna bilar.

I något land, kan det ha varit Singapore? Så får man en skatterabatt om man bor inom ett visst avstånd från sina föräldrar. Resonemanget bakom det är att samhället sparar pengar på att du själv kan utgöra enklare äldrevård. Men det kan man lika gärna ändra till avståndet till sin arbetsplats istället. Tänk vad folkhälsan hade mått bra om alla hade cykelavstånd till jobbet. Och skulle kunna arbeta mer utan att förlora något av dagen.

Ironiskt nog så är kanske nyckel till högre produktivitet att arbeta mer utan att ta tid från dina hobbies och fritidsintressen. Eller mäter man helt enkelt fel? Det är kanske tiden man har kvar efter alla måsten som är definitionen av produktivitet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *