2023-04-28 – Styrräntan

Idag blir det ett bildinlägg på en graf. Men inte vilken graf som helst, utan en graf över Sveriges styrränta.

Vilken berg- och dalbana. Nästa möte är den 29 juni och då kanske den röda linjen kan leta sig upp till fyra procent igen och nå fornstora nivåer som de runt 2008. Var det inte någon sorts finanskris då förresten? Minns inte riktigt. 2008 var faktiskt 14 år sedan.

Det här slår hårt mot många med bolån. Men i eländet ska man komma ihåg att hög styrränta även gjort att sparräntan kommit tillbaka! Det var så länge sedan att man knappt minns, men skribenten vill minnas att man runt 2010 kunde få lite över 3% sparränta. Nu är vi där igen. Från och med 1 maj har SBAB 3% inlåningsränta, och Landshypotek Spar är inte mycket sämre med 2,9% inlåningsränta. Nu kanske någon vill påpeka att börsen minsann avkastar mer än så och det är absolut så. Men om börsen avkastar i genomsnitt 8 % som det sägs så blir det några kassa år också, kanske riktigt kassa. Det var väl något som hände 2008 väl? Nu får du ränta i princip riskfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *