Hällåkra vingård

Vingårdar och lummiga fält med rader av vinrankor är inte något som är förbehållet Frankrike och Italien och de mer namnkunniga vinländerna. I Skåne går det att få sig ett glas vin helt gjort i Sverige. Från druva, till flaska, till glas, till mun.

Platsen du ska åka till är Hällåkra vingård, inte långt från Malmö.


Visa större karta

I Hällåkra får du uppleva en riktig vingård utan att behöva bege dig ner på kontinenten. Närheten till Malmö gör också att du bekvämt kan ta dig hit med kollektivtrafik. Känner du inte någon som du kan lura med till en vingård, som hellre väljer mineralvatten och kan köra dig och ditt sällskap, är det en stor fördel. Det är inga problem att promenera från den närmaste busshållplatsen till vingården men cykel är så klart ett alternativ. Vingården erbjuder även en paketresa med hyrcykel om du bara är på besök i Skåne och kanske inte har någon cykel till hands.

Skånska droppar

Vinet som serveras är naturvin. Gillar man den sortens vin kommer man gilla Hällåkra. Tyvärr är skribenten ingen stor vinkännare, men det var väldigt gott. Att det var väldigt närproducerat, att solen sken och omgivningen mycket vacker hjälpte så klart vinet smaka bättre.

Inte Frankrike.

Så klart finns det som lagen kräver lite mat att få till sitt vin också. Skribenten tog sig en portion Skånska tapas till vinet. Det var inte så mycket att tugga på, men att allt kom från olika lokala producenter var kul. En av dem, ett charkuteri, låg faktiskt bara ett stenkast från vingården och har en gårdsbutik för passerande besökare.

Om du inte har tankar på att åka till Hällåkra, eller har varit där och saknar stället, finns några av sorterna vingården producerar på Systembolaget [länk].

Men kanske det bästa med besöket var att bli uppvaktad av en väldigt kelig gårdskatt.

Hällåkra Vingård

Skånetrafiken

Make siesta great again

För länge sedan minns skribenten att semestrar i Spanien innebar att man fick ta hänsyn till något som kallades för sista. Då stängde allt och det var lite som att få uppleva forna tiders svenska långfredagar. Landet bommade igen så att man kunde ta det lite lugn under timmarna solen gassade som mest.

Sist skribenten var i Spanien var siestan inget man högtidlighöll. I den här artikeln från BBC [länk] från 2016 verkar det som siestan var på väg bort när artikeln skrevs. Men det är ingen dum idé trots allt, i synnerhet inte när det sägs att värmeböljor blir fler och vanligare. I Italien dog härom månaden en vägarbetare i vad som påstås vara en värmerelaterad arbetsplatsolycka [länk]

Nu ska man inte göra sig lustig över att någon inte kom hem från jobbet till sin familj den dagen, men att stå ute på en svart yta och utföra kroppsarbete i 40 graders värme låter korkat. Varför inte sätta sig en stund i skuggan tills solen har lämnat zenit.

Tyskarna är också inne på linjen att siesta kanske inte är något dumt hittepå trots allt [Reuters – Germany debates need for siesta and cold footbaths amid sizzling temperatures]

Men man kan förstå att siestan inte riktigt passade in i den moderna världen. I ett samhälle bilpendling inte är normen, arbetsplatserna är nära hemmet och det finns hemmafruar som kan fixa en liten lunch, kanske inte en kort promenad hem två gånger om dagen är ett hinder. Men har du en timmes bilresa till jobbet enkel väg, barn på dagis etc. så blir det ett knöligt att pussla ihop livet. Ska man vänta på sitt kontor i två timmar och gå hem sent på natten? Knappast lockande.

Möjligheten att jobba hemifrån löser lite av det problemet, men det är en lyx för kontorister. Står du i kassan i en affär så är hemarbete inte alternativ. Men hemmaarbetarna får det ändå svårt när de ska samarbeta med folk i svalare länder. Skribenten hade dock gärna sett att Microsoft Teams får Siesta som en valbar status. Medelhavsländerna och ökenstaterna i USA hade fått en klar konkurrensnackdel om arbetskraften där inte var tillgänglig runt lunch.

En lösning på dilemmat kan vara att kombinera siestans återkomst med sextimmarsdagar. I Sverige prövas på vissa ställen [länk] och i Spanien har man börjat snegla på varianten fyratimmarsvecka. Med en sextimmarsdag så blir inte arbetsdagen längre om lunchpausen… förlåt siestan, förlängs rejält och man behöver inte komma hem sent på eftermiddagen. Förvisso blir man fast på sin arbetsplats om man inte kan distansarbeta, men man behöver inte sitta still på sin plats och glo in i väggen för det. Har man två timmars paus har man gott om tid att gå till en behaglig plats att vara på, och tänk vilka siestarum (istället för fikarum) som företag hade kunnat bygga åt sina anställda. Solstolar och hängmattor under skuggande dukar och svalkande rabatter, generöst med svalkande dryck (istället för vart kaffe)

Klimatförändringarna kommer kräva anpassning, och en siesta är ett enkelt och beprövat sätt att komma undan dagens varmaste period. Det kräver inte heller investeringar i luftkonditionering eller liknande. Bara sitt still under ett parasoll.

Små bussar

På en promenad genom västkustens huvudstad Göteborg såg skribenten en näpen sak på vägen. En Mellor Sigma 7 buss for förbi med ett (litet) lass resenärer.

Sötnos – Bild: Mellor

Den kanske ser lika stor ut som en buss brukar göra på bild, men den är precis under sju meter lång och bredvid en normalstor buss syns skillnaden tydligt. Dessutom är den helt eldriven.

Bil och motorredaktionen har sedan länge skakat på huvudet med trenden ”Större = bättre” som drabbat bilvärlden. Att amerikanarna är en kärlek för stora bilar behöver väl inte drabba oss här i Sverige? För inte länge sedan hörde skribenten en radioreklam från en stor bilåterförsäljare som stolt meddelade att äntligen var Ford F-150 kommen till Sverige. Äntligen är inte ordet som först kom fram i tankarna framför radion, snarare ett trött nej.

Samtidigt som stadsjeeparna brer ut sig så har småbilssegmentet glesats ut. Vad hände med Volkswagen Up? Och Toyota IQ? En snabb titt på utbudet av nya bilar avslöjar också att det bara är Toyota som fortfarande säljer den lilla Aygo som tidigare hade två tvillingsyskon i Citroen C1 och Peugeot 107.

Det är bra att någon vågar satsa på det lilla formatet. Större är inte alltid bättre. En liten elbuss som smidigt sig fram på stadens gator utan att ta ut rörelserna som en långfärdsbuss med destination alperna kommer göra stadsbilden bättre.

Padrones, Halloumi och klimatet

Två populära saker som många kommer tillaga på sina grillar nu i sommar är padrones och halloumi. Bra grillade padrones är svåra att sluta äta och halloumin kan vara svår att säga nej till den med.

Ditt och datt redaktionen är dock ganska säker på att båda dessa läckerheter är relativt nya tillskott på våra grillar. Halloumin kom väl någon gång i tiden när det blev ”modernt” med veganism (fria spekulationer)? Padrones finns väl överallt sedan två till tre år tillbaka?

Lustigt nog så har miljö och klimat varit två heta teman i Sverige och resten av världen sedan länge nu. Att kött alltmer började betraktas som omiljövänligt och halloumins ökande popularitet hänger väl ihop. Flygskam har blivit ett etablerat uttryck, medlemmar av extinction rebellion limmar fast sig på lite allt möjligt och temperaturrekord slås i parti och minut.

Trots detta verkar ingen ha bemödat sig att läsa till höger om ordet ”ursprungsland” på förpackningarna till våra två nya grillfavoriter. Padrones odlas väl i Spaniel och Halloumins ursprung är från en ö i Medelhavet ännu längre bort. Skribenten vill minnas en tid då det gick utmärkt att äta grillat till middag utan att någon någonsin sade ”skulle vi inte kunna slänga på mer grönt och någon sorts mejeriprodukt”.

Ingen verkar bli uppretad av långväga importerad mat. Och det är inte pasta och krossade tomater vi pratar om här, utan två varor som befinner sig mycket nära toppen av Maslows behovspyramid. Men det är gott att grilla

Katharsis

Det finns olika moderna kurer som sägs förbättra ditt liv på olika sätt. Detox är ett, mindfullness ett annat. Andra säger att Crossfit eller maratonträning är vägen till inre frid och lycka.

Idag delar Ditt och Datt med sig av bloggens bästa tips för inre frid, och vägen till lycka går via det grekerna kallade Katharsis. Alltså själslig rening.

Hur når man ditt då? Hur finner man Katharsis. Jo den finner man på din hemmakommuns närmaste större återvinningscentral.

Det kanske låter otroligt, men väl där blir man insvept in ett tät dimma av lättnad. Man kan bli av med all gammal skit. Nästan tomma burkar med färg, en trasig uppblåsbar madrass, bilbatteriet. Det finns ett fack för att återvinna allt!

Efter en kurerade besök på återvinningscentralen kommer du känna dig lättare, renare och friare. Du har nått Katharsis.

Mer Versailles!

I flodvågen av information som Internet är fastnade en video från Bloomberg i fjärilsnätet. Skärmdump nedan:

Kunde ni inte lagt några kronor till på en fin möbel? Något elegant från Chesterfield kanske? Nu är väl detta kanske inte inspelat i en studio utan snarare i ett tomt mötesrum hos Morgan Stanley. Men om jag hade varit storbankschef och kände för att slå näven i bordet för att understryka hur viktigt det jag säger är, då skulle det bordet minsann varit av mahogny. Och det skulle vara vackra stolar av mörkt trä med detaljer i rött eller grönt läder runt det bordet, inte något från Ikea eller AJ eller vad det nu kan vara de använder over there. På detta bord skulle det också finnas snygga skrivunderlägg i läder och stiliga vattenglas redo att fyllas med läskande mineralvatten.

Jämför den gråa världen ovanför med den gyllene världen i spegelsalen i Versailles:

1918 visste man att kosta på sig lite när det kom till viktiga möten.

Vill man kolla på hela videon finns den här:

Appeal to nature

Appeal to nature, vädjan till naturen, är en retorisk taktik eller argument där något framhålls som bra för att det är naturligt och vice versa dåligt för att det är onaturligt.

Sedan ett tag tillbaka är det tydligen förlossningar som fått sig en injektion av naturalism och en önskan av att återgå till det enkla. I Sverige har Rachel Bråthén / Yoga girl gjort sig till en förespråkare av hemmafödslar. Hon ska ”inte ska behandla den här graviditeten som en medicinsk sak”. Citat från Aftonbladet

Vad blir det nästa gång? För ännu längre tillbaka i tiden var det ”Wild swimming” som var i ropet. Därför har wild swimming blivit ett fenomen – DN

Och innan det vill redaktionen dra sig till minnes att det var s.k. ”funktionell träning” som var det man måste hålla på med. Trädklättring och att gå i nästan strumpliknande skor var hett då.

Ditt och Datt ska hålla utkik efter nästa trend och rapportera åter när den dyker upp runt hörnet. Och när skribenten själv hamnar i ett situation där naturen åberopas som argument brukar han svara med en fråga: Tandborstning är inte naturligt det heller, borde man inte sluta med det?

Vackert, men inte alltid bäst.

Res rätt res lätt

Skribenten menar att man alltid ska resa så lätt som möjligt. Ett ”det kan vara bra att ha” tänk måste undvikas innan varje semester om man inte vill släpa med sig ett halv kylskåp fullt av saker på flygplatsen. En gång snubblade jag över ett tips som löd: Ska du till en storstad och vara borta mindre än en vecka finns det ingen ursäkt att ha med mer än en ryggsäck med packning. Får anta att de menade en liten ryggsäck och inte en best som är gjort för fjällvandring.

Ett annat restips hittades nyligen: Fiskarvästen. [länk]

Så praktiskt! Varför har jag inte tänkt på det tidigare? Fullt med fickor och dessutom ett lätt värmande och skyddande yttre lager.